Nose Work - det bästa du kan göra med din hund! 

Nose Work är den nya spännande hundsporten från USA. Som verkligen är på frammarsch även i Sverige. Den är utvecklad av tre professionella tjänstehundstränare som upptäckte hur bra deras hundar mådde av att använda nosen. Tanken var från början att hjälpa hundar på hundstallar till en mer dräglig tillvaro med aktivering för mental stimulans för att slutligen kunna placeras ut i hem runt om i USA.

I Nose work får hunden använda sitt främsta sinne, nosen. Genom att arbeta med hundens nos kan hundarna få stärkt självförtroende. Passar alla hundar unga som gamla, fantastiskt roligt och utvecklande sät att arbeta med sin hund. För hundar med problembeteende kan Nose work vara en utmärkt tränings/ tävlingsform, då hunden under lugna och kontrollerade former kan få arbeta.

I Nose work ska hunden söka efter Eukalyptus, Lagerblad och Lavendel – hydrolat.

Filmer på Nose Work

Olika Nose Work filmer, doftprov


Till Aktuellt med vad som är på gång.

Nose Work är en utmärkt aktiveringsform för alla och det finns också möjlighet att tävla.  Nose Work blev en officiell hundsport 2017.

Det finns tre olika tävlingsklasser i Nose Work, NW1, NW2 och NW3. Det tillkommer en ny doft i varje klass. Det finns fyra olika moment i varje klass för TSM (tävling i samtliga moment). Samtliga moment genomförs på tid:

  • Behållarsök
  • Inomhussök
  • Utomhussök
  • Fordonssök

Det finns dessutom tre klasser i TEM (tävling i enskilt moment) och i samtliga klasser ingår ett av de fyra momenten, inomhussök, utomhussök, fordonssök och behållarssök. Det innebär att du kan tävla på 5 olika sätt i Nose Work.

TSM - Tävling i samtliga moment
TEM - Behållare
TEM - Inomhussök
TEM - Utomhussök
TEM - Fordonssök
Uppflyttning sker separat. För uppflytt krävs 3 diplom med max 3 fel.
Välkommen att utforska Nose Workens värld!

Gå gärna in på SNWK´s hemsida (Svenska Nose Work klubben) för mer information. SNWK

SNWK´s regelverk får prov/tävling