Belöning

af8f0240-e685-4648-a39c-30df2320931ajpg
Som första inlägg i bloggen, så tänkte jag börja med att prata lite om belöningar. En av de kanske viktigaste grundstenarna i relationen mellan ägare & hund, men också ett av de viktigaste verktygen som du har i samband med hundträning. 

Vad som är belöning? - är hunden som bestämmer vad det är!
Men det är verkligen något som man kan jobba med och utveckla i en mängd olika varianter, som man kan ha i sin "verktygslåda". Då tänker jag självklart på godis, lekbelöningar, men också sociala, funktionella - ja en resa inom belöningsutveckling som man lär sig av hela tiden. 

Några som  för ett antal år sedan, verkligen fick upp mina ögon för belöningar och möjligheten att också använda det i träningen på olika sätt, var Maria Brandel & Siv Svendsen. Att till 150% verkligen gå in och vara totalt fokuserad på hunden och vad ni tillsammans gör, också i samband med belönandet. En utveckling och utmaning med att "våga" spela lite apa! Naturligtvis olika för olika personer och hundar och beroende på vad man tränar, men ganska härligt när man känner att man kan ge sig hän i att ha kul och belöna sin hund. 

Här är en film med Siv Svendsen och om vad hon kallar för "bensinbelöningar" -  riktiga motivationshöjare